5 Eylül 2013 Perşembe

Android 4.2.2 ve Sense 5 Güncellemesini İnceledik | TNOZ

HTC One ile birlikte ortaya çıkan Sense 5 ve Blinkfeed nihayet Android 4.2.2 güncellemesi ile HTC One X ve X+ cihazlarına geldi.


Hatta HTC, kullanıcılarını şaşırtarak ilk defa güncellemenin duyulmasının ardından hızlıca dağıtıma başladı ve şuanda Avrupa ile birlikte Türkiye’de de güncelleme yayınlanmış durumda. Ayrıca en çok tercih edilen Custom ROM’lar da Sense 5 ile birlikte Android 4.2.2 güncellemesini yayınladı. Bunlardan başı çekenler ARHD yani Android Revolution HD ve rakibi Maximus HD oluyor. Ayrıca bu 2 Custom ROM’un en önemli özelliği de Stock yani resmi ROM üzerine kurulu olduğu için görsellik ve özellik açısından en ufak fark yok. Elimizdeki One X bir operatör cihazı (T-Mobile DE) olduğu için resmi güncellemeyi bekleyemedik ve ARHD’yi kurduk. (Custom ROM Kurulumu için: Custom yurtdışı turları ROM Nasıl Yüklenir)


Android 4.2.2 ve Sense 5 ile birlikte sanki HTC One X, güncelleme öncesi kullandığım One X değil de yeni satın aldığım yeni bir model gibi geldi, çünkü kilit ekranında tutun da kamera arayüzüne kadar her şey baştan aşağı değişiyor. Bu değişim ayarlar menüsünde dahi kendini gösteriyor. Bu kadar değişimden sonra kullanımında yabancılık çekilir mi derseniz, kesinlikle yadırgama durumu yok. Yepyeni özellikler ve birçok değişim olmasına rağmen adapte olmak zor değil, zaten güncelleme sonrası oluşan merakla kurulumu bitirir bitirmez kurcalamaya başlayacağınız için cihaz size yabancı gelmeyecektir.


Kullanıcıyı zorlayabilecek tek nokta kilit ekranı ve kilit ekranı sırasında kültür turları gelen çağrıya cevap vermek olabilir. Bu da en fazla sizi araç kullanırken rahatsız eder. Kilit ekranını açmak için ekranın altında yer alan saat ve hava durumunu ya da menüde yer alan kilit işaretini yukarı sürüklemek gerekiyor. Çağrı geldiğinde de Kırmızı ya da yeşil butonu yukarı sürüklemek gerekiyor. Aslında işlem olarak kolaylık sağlasa da kilit butonu ile kırmızı ve yeşil butonların küçük olması, alışana kadar zorluk çıkarabilir. Eskisi ile kıyaslayacak olursak halka içine sürüklemekten daha basit olduğunu söyleyebiliriz. Sadece biraz zaman lazım. antalya otelleri Kilit ekranına gelen widget desteği ise gayet güzel.


Hız konusunda Sense 4+ ve Android 4.1′e göre One X artık daha canlı ve daha stabil. Üstelik hızlanmasına rağmen seyahat RAM kullanımında ciddi bir düşüş var. Ciddi düşüşün boyutu 200 ile 250 MB arasında değişiyor. Hatta bu fark yoğun kullanımda dahi kendini koruyabiliyor ancak bir pürüz var; artık One X bir pil canavarı. Henüz pil kalibrasyonu yapmadım, ki zaten Google çalışanları kalibrasyon yapmanın pil performansını etkilemediğini belirtiyor ancak tahminim, şuan cihaz tümüyle (önbellek) tatil boş. Buna en büyük örnek ilk Galeriye girişte ortaya çıkıyor. Yani fotoğrafların önizlemesi yeniden oluşturulacak. Diğer tüm servis ve uygulamalarda da aynı şey geçerli, önbellek boş olduğu için ilk kullanımda cihazımız daha fazla güç tüketecek. Birkaç gün daha kullandıktan sonra pil kullanımının eskisi kadar iyi olmasa da kendini toparlayacağını düşünüyorum.


3 gün sonra gelen güncelleme: Ve beklediğim gibi oldu, cihazı karadeniz turu ilk güncellemenin üstünden yaklaşık 5 gün geçti ve ilk 3 gün adeta tam bir pil canavarıydı, yukarıda belirttiğim gibi eskisi gibi olmasa da ilk günlere göre şuan daha iyi. En azından sabah 8′de başlayan iş yoğunluklu kullanımı rahat bir şekilde çıkartıyor.


Kısaca bahsedilmesi gerekenlerden biri de kamera. Kamera’da arayüzün yenilenmesi dışında bir fark göremedim ya da kısa süreli kullanımda çok fazla karşılaştırma şansı bulamadığım için böyle düşünüyor olabilirim ancak, kamera sürücüsü için sıkıştırmayı kaldıran mod ile balayı otelleri bir miktar performans artışı sağlanabiliyor. Detaylı bilgi için foruma göz atabilirsiniz: HTC One X – Foto Sıkıştırmayı Kaldıran Driver (No JPG Compression Mod)


Blinkfeed’i ilk olarak HTC One üzerinde gördüğümüzde heyecanlanmıştık, hatta kıskanmıştık. Şimdi Blinkfeed HTC One X’te ve doyasıya kurcalıyoruz sonuç olarak kıskandığımız kadar varmış. Yayın gücünü Mobiles Republic’ten (Bkz: AppyGeek) alan Blinkfeed Facebook, Flickr, Instagram, Twitter ve Linkedin servislerinin yanı sıra Ajanda ve Galeri uygulamaları ile ülkemizde yayın yapan ulusal haber kanalları ve dünyanın önde gelen Haber ve Teknoloji ağırlıklı yayın kuruluşlarını bünyesinde barındırıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder